Modelbouw Plastic kits

 | 

Vliegtuigen

 | 

1:48


A05125 Supermarine Spitfire MkVb 1:48 kit


Airfix plastic kit

Artikelcode: A05125A05125  Supermarine Spitfire MkVb  1:48 kit
A05125  Supermarine Spitfire MkVb 1:48

De Supermarine Spitfire Mk.Vb was de meest geproduceerde variant van de Mk.V serie Spitfires.

Het toestel trad bij de RAF in dienst in het begin van 1941 en was voorzien van een aantal verbeteringen in vergelijking met eerdere Spitfires.

Het meest opvallende was dat dit de eerste standaard variant met de "B" vleugel was, met twee 20 mm kanonnen en vier .303 inch Browning machinegeweren. Dit gaf de Mk/Vb een grote verbetering qua vuurkracht, iets waar het de eerdere Spitfires met enkel machinegeweren aan ontbrak.

Ook geïntroduceerd waren fishtail uitlaten, voor een iets betere uitlaatstuwkracht en daarbij behorende prestaties, rolroeren met pantser, een diepere oliekoeler en de voorruit werd aangepast zodat het een intern gepantserd deel had. Ook de Malcolm motorkap werd verbeterd, waardoor de piloot beter zicht kreeg.

Twee verschillende types propellers (DeHavilland en Rotol) werden gebruikt, en de Mk.Vb kon worden uitgerust met slipper tanks voor lange afstand.

Andere aanpassingen werden geïntroduceerd met de Mk.Vb Tropical, waaronder het prominente tropische filter onder de neus en een diepere radiator.

Hoewel de Spitfire Mk.Vb in grote aantallen door de RAF werd gebruikt was het ook het eerste toestel om echt overklast te worden door een vijandelijk gevechtstoestel.

Met de introductie van de Focke Wulf Fw190 medio 1941 werd de Mk.Vb overklast boven het Kanaalfront, en in een poging om met dit toestel te kunnen concurreren kregen sommige Spitfire Mk.Vb's ingekorte vleugeltips. Het duurde echter tot de introductie van de Mk.IX dat de RAF haar Spitfires weer het overwicht zag krijgen.

De Mk.Vb werd later uitgerust met bommen en gebruikt als een low-level gevechtsbommenwerper, en zelfs als duikbommenwerper, rollen waar de Spitfire niet ideaal voor bleek.

De Mk.Vb werd echter met groot succes boven de Middellandse Zee gebruikt, waar haar vorm en geluid synoniem werden met de verdediging van het belegerde eiland Malta.

Een prachtige machine om in te vliegen, de Spitfire Mk.Vb wordt vandaag de dag gezien als een van de mooiste en beste van de Spitfire stal.

Specificaties: 
• Schaal: 1:48
• Onderdelen: 151
• Lengte: 19,5 cm
• Breedte: 23,2 cm
• Niveau: 2
Euro 23.50

Aantal