AE1204 Mostar bridge

1:130 kit Aedes Ars

AE1204  Mostar bridge
AE1204  Mostar bridge
AE1204  Mostar bridge
AE1204  Mostar bridge
Euro 71.25 *Prijzen zijn inclusief btw *Prijzen zijn inclusief btw
ArtikelcodeAE1204
0 ster(ren) met 0 review(s) Schrijf een review
Mostar bridge  Item: 1204
Het monument en zijn geschiedenis

Mostar ligt in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. Het is de tweede grootste stad van het land.
De Stari Most of oude brug was een van de laatste monumentale werken gebouwd op bevel van de Ottomaanse sultan Sulayman de Grote (1520-1566). Hij werd gebouwd in 1566 onder leiding van Mimar Hajruddin, een leerling van de beroemde architect Sinan. In zowel de oude brug als in de nieuwe oude brug heeft de boog een spanwijdte van 29 meter, is 30 meter lang en 4 meter breed. Bij lage waterstand staat het 20 meter boven de rivier de Neretva.
Twee verdedigingstorens flankeren de uiteinden van de constructie op elke rivieroever. In het westen, de Halebija toren en in het oosten de Tara toren, beide gebouwd in de 17e eeuw. Voor de Oostenrijks-Hongaarse bezetting van Bosnië-Herzegovina (1878) was de Stari Most het centrum van het islamitische leven en een bron van inspiratie voor dichters en wandelaars.

In 1993, tijdens de bloedige Balkanoorlog en na de totale mislukking van wat genoemd werd het Vance-Owen vredesplan dat probeerde om het land te verdelen in drie etnisch zuivere delen, werden oude allianties tussen Bosniërs en Kroaten verbroken en nieuwe conflicten opgeblazen. Helaas, Mostar werd de leidende speler in het conflict en de oude brug werd opgeblazen op 9 november 1993 door de Kroatische artillerie als een symbool van het conflict dat dat tussen 1992 en 1995 meer dan 200.000 mensen het leven kostte. De Halebija en Tara torens werden ook getroffen.

De brug werd heropend op 23 juli 2004. De reconstructie van de brug en de aangrenzende gebouwen kostte rond de 13 miljoen euro. De Stari Most of Oude Brug werd herbouwd met behulp van vergelijkbare methoden en materialen als de Turkse architecten gebruikten 500 jaar eerder om een exacte replica te verkrijgen.

Het project was begonnen in 1998 toen de UNESCO, de Wereldbank en de gemeenteraad van Mostar gezamenlijk een beroep deden op de internationale gemeenschap om de wederopbouw van de brug mogelijk te maken. Vijf landen (Kroatië, Frankrijk, Italië, Nederland en Turkije) en de Raad van Europa reageerden op de oproep en de reconstructie werd realiteit.

De oude brug van Mostar is een van de meest beroemde historische monumenten in het voormalige Joegoslavië en maakt deel uit van de Wereld Erfgoed Lijst van de UNESCO.

Elf jaar later ligt de Stari Most er weer, als symbool van eenheid en verzoening in de multi-etnische samenleving van Bosnië-Herzegovina. Mostar is niet langer verdeeld door de rivier de Neretva.

Mostar, Bosnia Herzegovina - C. XVI
Schaal: 1/130
Aantal onderdelen: 5.900
Moeilijkheidsgraad: 7/10
Afmeting in mm: 215 x 690 x 355

Reviews

Er zijn geen reviews beschikbaar in de huidige taal
Schrijf een review